Link-uri Utile

Descriere

...Ca sport, Darts a început ca o pregătire a arcaşilor Evului Mediu. Istoricii au presupus că maeştrii arcaşi îşi puneau învăţăceii să scurteze săgeţile şi să arunce cu ele în fundurile butoaielor goale de vin răsturnate!De fapt, tocmai datorită acelor butoaie de vin se crede că darts-ul a devenit atât de popular.
...Soldaţii din acele vremuri îşi luau cu ei săgeţile scurtate în hanurile unde poposeau să bea şi îşi arătau măiestria. Imediat bună dispoziţia îşi făcea apariţia!
...Când fundul butoiului a fost depăşit că ţinta, un aruncător de săgeţi inventiv a folosit o variantă îmbunătăţită - o secţiune de trunchi de copac. Aceasta “tabla” avea şi inele despărţitoare de la mama natură şi în plus, când discul astfel obţinut se usca şi crăpa mai multe secţiunii apăreau. Aceasta tabla naturală, se pare că stă la baza apariţiei a ceea ce astăzi numim Darts Board.
...Un joc atât de distractiv şi competitiv nu putea sta departe de curţile regale şi de clasele sociale ale vremurilor respective, care şi-au pus amprenta pe acest joc. Henric al VIII-lea avea reputaţia de jucător pasionat, iubind foarte tare acest joc.
...În jurul anului 1900, regulile şi darts-ul ca sport au intrat pe un făgaş care a rămas mai mult sau mai puţin neschimbat. Mărimea tablei, distanţă de aruncare, au rămas standard. Oamenii îndrăgesc acest sport în întreaga lume. Echipe organizate care joacă pentru trofee şi ligi profesionale au împânzit lumea.
...O întrebare foarte bună este următoarea: cine e persoana care a aranjat numerele pe tabla de darts într-o manieră atât de frustrantă? Ei bine, persoană creditată cu această “invenţie” este BRIAN GAMLIN, undeva în cursul anului 1896. Secvenţa numerelor pe board-uri este astfel stabilită, încât să elimine posibilitatea aruncărilor la întâmplare şi să reducă elementul numit şansă. Un segment cu număr mare are vecini două segmente cu numere mici. De exemplu, dacă ţinteşti segmentul 20, orice lipsă de concentrare orice în aruncare determina aterizarea săgeţii în segmentul 1 sau în segmentul 5, deci o pierdere importantă de puncte în ambele cazuri.
...Tabla de darts este divizată în 20 de segmente numerotate de la 1 la 20. Tabla de joc trebuie să fie astfel poziţionată încât segmentul 20 să fie perpendicular faţă de sol şi plasat în poziţia cea mai înaltă. În ceea ce priveşte punctajul, trebuie remarcat faptul că sunt două cercuri care traversează segmentele marcate: cercul exterior, numit şi double ring, şi cercul aflat la mijlocul distanţei dintre marginea şi centrul ţintei, numit triple ring. Dacă o săgeată loveşte un segment în dreptul primului cerc, cel de la margine, numărul de puncte obţinute de această aruncare se dublează, iar dacă o săgeată loveşte o secţiune în dreptul celui de al doilea cerc, numărul de puncte obţinute se triplează. Cu alte cuvinte, dacă o săgeată loveşte segmentul 20 în dreptul primului cerc, această săgeată acumulează 2x20 puncte, iar dacă loveşte segementul 20 în dreptul cercului interior, atunci acesta săgeata acumulează 3x20 puncte. În ceea ce priveşte centrul ţintei, sunt două cercuri mai mici: bulls eyes (outer bull) care valorează 25 puncte şi double bulls eyes (inner bull) care valorează 50 puncte. În concluzie, cele mai multe puncte se fac la triplu de 20, numărul maxim de puncte care se pot face la o tură este de 180 puncte (trei triple de 20).
...În ceea ce priveşte poziţionarea tablei de darts, centrul tablei trebuie să fie fixat la exact 173 cm de podea. Este indicat plasarea în spatele tablei de joc a unui panou de protecţie cu dimensiuni ceva mai mari decât tabla de joc, doar pentru a proteja peretele în cazul unei aruncări total greşite. Distanţa standard de aruncare faţă de ţinta este de 237 cm.
...Alegerea unui set de săgeţi este foarte importantă şi trebuie făcută prin testări în prezenţa unor jucători experimentaţi. Greutatea şi forma săgeţilor diferă foarte mult, la fel ca şi forma fluturaşilor sau a tijelor. După scurt timp veţi observa că fiecare tip de săgeată se comporta diferit atunci când sunt aruncate.Trebuie să ştiţi că doar corpul metalic al săgeţii are o durată de viaţă mare (câţiva ani) în timp ce codiţele şi fluturaşii sunt consumabile.
Play
...Uzual, darts-ul se joacă între doi jucători sau două echipe din doi sau mai mulţi membrii. Nouă aruncări de încălzire pentru fiecare jucător, sunt permise în general, înaintea începerii jocului propriu zis. După aceste nouă aruncări de încălzire, pentru a determina cine începe primul, fiecare jucător arunca câte o săgeată iar jucătorul cu săgeata cea mai apropiată de centrul tablei de joc începe jocul.Fiecare jucător arunca 3 săgeţi în tura să. Dacă piciorul jucătorului calca linia în timpul unei aruncări, aruncarea respectivă este anulată, puctele acumulate de la săgeata respectivă nu se punctează. Săgeţile trebuie să stea în ţinta cel puţin 3 secunde după ce ultima săgeată a fost aruncată. Nu se punctează săgeţile care nu stau în ţintă.
...Sunt nenumărate jocuri care se pot juca în faţa unei table de Darts. Cele mai populare sunt ’01 şi Cricket.
...La ‘01 fiecare jucător începe cu un număr de puncte (301, 501, 601, 801, 1001) iar câştigător este cel care îşi reduce scorul la exact ZERO, cât mai repede posibil. Cel mai complex este '01 Double ÎN - Double OUŢ, varianta de joc la care jucătorul trebuie să intre în joc printr-o dublă şi să termine jocul printr-o dublă. Adevărata îndemânare apare la sfârşit, când jucătorul trebuie să dea o dublă pentru a reduce scorul exac la ZERO.
...REGULI ŞI TEHNICI DE BAZĂ
a. Staţi în spatele liniei de aruncare
b. Ţineţi corpul săgeţii între degetul mare, arătător şi cel mijlociu
c. la o aruncare se folosesc 3 săgeţi;
d. Depăşirea punctajului rămas nu se ia în considerare
e. Staţi relaxaţi şi în echilibru
f. Aruncarea trebuie să fie fermă şi lina
...Scorul se poate ţine pe laptopuri cu programul n01, online pe pagina scoredarts, sau pe telefoane având S.O. Android cu Darts ScoreCard PRO și n01 pe iPhone urmând ca la concursuri organizate sub egida federaţiei mondiale de darts scorul să se ţină pe foi de hârtie.
...Pentru jocurile de tip Cricket, Count-up, Cricket count-up, Eagle's eye, Half-it, Rotation, Splat aveţi următorul program nScore.
...Pentru mai multe detalii referitoare la regulile Federaţiei accesaţi Regulamentul FDR

Sper că v-au fost de folos informaţiile şi vă urez mult succes la antrenamente !!!
"time flies when you're having fun"